1019

Kong Olav Haraldsson og den svenske prinsesse Astrid gifter seg i Sarpsborg ved kyndelsmessetider (2. februar) i 1019. Dette blir gjort for å knytte allianser og avslutte stridighetene mellom det norske kong Olav og den svenske Olof Skötkonung. Ragnvald jarl og Sigvat skald kjente begge kongene og var viktige arkitekter for å få ekteskapet i stand. Olav og Astrid giftet seg uten å ha møtt hverandre først. De har blitt fortalt positive ting om hverandre på forhånd, men selve ekteskapet er utelukkende politisk motivert. Vi vet at de får en datter sammen; Ulvhild. Vi vet også at Olav har utenomekteskapelige forhold: hans sønn Magnus (senere kong Magnus den gode), er sønn av Olav og hans frille, Alvhild.

Halfdan Egedius: Illustrasjon for Olav den helliges saga, Snorre 1899. «Ragnvald Jarl og Astrid Kongsdatter kommer til Sarpsborg.»

Halfdan Egedius: Illustrasjon for Olav den helliges saga, Snorre 1899. «Ragnvald Jarl og Astrid Kongsdatter kommer til Sarpsborg.» I 2019 feirer Olavsdagene i Sarpsborg 1000-årsjubileum for denne hendelsen i samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Jubileumsprogram: olavsdagene.no