Else Kåss Furuseth er årets stiklestadprofil

Stiklestad nasjonale kultursenter har gleden av å presentere Else Kåss Furuseth som årets stiklestadprofil. Publikum vil få møte henne både i et foredrag og i en samtale med Anne Grosvold under Olsokdagene på Stiklestad i slutten av juli.

Foto: Nationaltheatret, Jarle Nyttingnes

Hvordan snakker vi om de vanskeligste temaene? Hvordan kan vi som enkeltmennesker se og møte hverandre på best måte? Og hvordan løfter vi de mest personlige spørsmålene inn i samfunnsdebatten?Dette er spørsmål Stiklestad nasjonale kultursenter ønsker å sette søkelys på fram mot nasjonaljubileet i 2030. Derfor har vi invitert Else Kåss Furuseth til å være årets stiklestadprofil.

– Else er en litt annerledes profil enn det vi har hatt tidligere. Hun er en kvinne med en sterk, leken og modig stemme, sier Anne Marit Mevassvik, direktør ved Stiklestad nasjonale kultursenter.

– Vi gleder oss veldig, og mener hun passer perfekt til å belyse årets tema «Våken».

Kåss Furuseth har i flere år utmerket seg gjennom sin unike evne til å kombinere humor med alvor. Hun ble et velkjent navn gjennom humorprogrammet “Torsdag kveld fra Nydalen”. I 2011 hadde “Kondolerer” premiere, en komedie med utgangspunkt i hennes familiehistorie knyttet til selvmord. Stykket ble en kritikerrost publikumssuksess og i 2018 fulgte hun opp med “Gratulerer”. Samme år kom boken “Else går til psykolog” og tv-serien “Else om: Selvmord”. Furuseths tilnærming til tunge temaer og evne til å gi åpenhet et ansikt har gitt henne en rekke priser: Foreningen Mental helses åpenhetspris, Astrid Gunnestads minnespris for årets modigste kvinne, Årets navn i VG og Fredrikkeprisen, Sanitetskvinnenes ærespris.