Månedens gjenstand i juni

I anledning midtsommer med tilhørende dans og moro, har vi valgt et trekkspill fra vår samling som månedens gjenstand i juni.

I museets protokoll kan man lese at dette trekkspillet skal være «eit av dei eldste i Verdalen».

Dette har vært et svært fargerikt og vakkert instrument. Det har kasse i tre med påmontert blomsterdekor. Belgen er trukket i koboltblått papir, belgkantene er trukket med rødt papir. Tangentene er belagt med noe som ligner elfenbein, og det er fire basstangenter i messing.

Trekkspillet måler (belgen sammenslått) L: 31,5 H:41,5 B:21,5 cm. Tilstanden er forholdsvis dårlig, så det er usikkert om det går å få lyd ut av det.

Gjenstanden kom til museet i 1967 og giver var Idar Kristoffersen. I følge giverens sønn, var Arne Haldås fra Verdal museum og besøkte gården Vold i Vinne, for å se på et gammelt stabbur som skulle rives. Trekkspillet ble funnet på stabburet, og havnet etter det på museet. Givers sønn fortalte også at det skal finnes ett bilde av hans oldefar, Anton Bye med trekkspillet. Anton Bye ble født 3.8.1869 og døde i 1953. Dette bildet er antagelig tatt etter krigen, 1947-48. Utover dette vet vi ingenting om trekkspillet, så hvis noen har flere opplysninger vil vi gjerne at dere tar kontakt.