Nytt studie i tradisjonelt håndverk i samarbeid med Sund folkehøgskole

I tett samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter og våre museumshåndverkere lanserer Sund folkehøgskole den nye linja “Håndverk – gjenbruk og tradisjon” til høsten.

Laft en vegg, smi en kniv, lag verktøyet selv, puss opp gamle møbler, lær om materialer som tre, skinn, metall og andre naturmaterialer. Mulighetene er mange for elevene som begynner på den nye linja til høsten. Her får elevene veiledning av profesjonelle håndverkere.

Øystein Viem ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter blir veileder på det nye studietilbudet til Sund folkehøgskole.

– Du vil få grunnleggende innføring i tradisjonelt håndverk i unike og autentiske omgivelser, forteller museumsformidler og håndverker Øystein Viem på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Elevene vil  ha undervisning både på Sund folkehøgskole og på Stiklestad. På Stiklestad vil middelaldergården Stiklastadir være base. Stiklastadir består av et langhus fra vikingtid og et gjesteloft fra middelaldertid, og nå er et laftet fjøs under oppføring. Byggeaktivitet innendørs foregår i tømrerhallen og snekkerverkstedet på Stiklestad, som befinner seg et steinkast fra Middelaldergården.

– Vi kan tilby bred kompetanse innen flere felt innenfor tradisjonelt håndverk, som tekstil, tømring, smiing og trearbeid. Kunnskap om verktøy og materiale er viktig. Vi jobber praktisk, og lærer av å feile og lykkes, forteller han videre.

Studiet tar sikte på at elevene lærer å finne og velge ut de riktige naturmaterialene selv, og lager sine egne redskaper fra bunn av.

– Her får du være med på hele prosessen fra bålturen i skogen for å finne materiale, til ferdig produkt, forteller Viem. Elevene vil også få innblikk i museumsdrift og bygningsvern.

I løpet av studiet skal elevene også på studietur til steder hvor Game of Thrones er innspilt. Aktuelle steder er Dubrovnik i Kroatia og Nord-Irland.

Dette får du gjøre på studiet:

  • jobbe med øks og pjål og andre gamle håndverktøy
  • smi knivblad og andre verktøy i gammeldags smie
  • lage egne klesplagg i skinn og naturtekstiler
  • reparere og restaurere møbler
  • lære å finne de riktige materialene i skogen
  • lafte med øks
  • bygningsvern – restaurere deler av gamle hus
  • ha det gøy og spennende mens vi jobber
  • reise på studietur sammen

Søknadsfrist 22. april. Les mer på https://www.sundfhs.no/handverk-gjenbruk-og-tradisjon/