Stiklastadir leirskole

Stiklestad Nasjonale Kultursenter tilbyr leirskoleopphold for 7. – 10. trinn i tilknytning til middelaldergården Stiklastadir. Her foregår det meste på samme måte som i 1030.

Elever og lærere må bytte ut moderne klær med tidsriktige drakter og bli med på en tidsreise 1000 år tilbake i tid. Både aktiviteter, måltider og overnatting foregår i det 36 meter lange langhuset og dyktige historieformidlere veileder elevene. Vi har lagt vekt på at leirskoleoppholdet skal være både morsomt og lærerikt, og det faglige innholdet er satt inn i en form som fenger både unger og voksne.

Tidligere leirskoleelever sier:

«Min drøm om å skyte med en ordentlig bue er blitt oppfylt!» Jente 15 år

«Alt var gjort skikkelig, så det føltes ut som vi var vikinger» Gutt 15 år

«Mm, det var god mat på gildet og utrolig gøy! Dette vil jeg gjerne oppleve igjen!» Jente 14 år

Dag 1 – 1000 år tilbake

Dere blir tatt imot av gårdens folk som tar dere med på en tidsreise 1000 år tilbake i tid. Innføring i vikinglivet og tur til en gravhaug. Innlosjering i langhuset. Middag på vikingvis og leiker utover kvelden.

Dag 2 – Vikingaktiviteter

Kolbjørn skal lage gilde for de andre høvdingene i Trøndelag, de skal planlegge hvordan de skal forsvare seg mot Olav Haraldsson. Hele dagen går med til å forberede dette gildet. Alle deles opp i grupper og får trene med pil og bue, øks, ri på hest, lage mat, vaske hus, hogge ved, dyrke jord og skrive hemmelige beskjeder med runeskrift. Dagen avsluttes med et gilde i langhuset med god mat, underholdning og spennende historier.

Dag 3 – Middelalderdag

Slaget er over og kristendommen har overtatt for de gamle gudene. Før frokost går vi til Stiklestad kirke som er bygd over stedet hvor helgenen Olav døde. Kontrasten til gårsdagens gilde er stor og viser hvor store forandringer som skjedde i samfunnet på grunn av slaget. Denne dagen får man velge en aktivitet å fordype seg i. Tekstilarbeid, matlaging, muring, gårdsarbeid, trearbeid og tur kan være mulige valg.

Dag 4 – Hvem har best ferdigheter?

Etter frokosten i Stiklastadir har vi en skikkelig tevling der vi bruker ferdighetene vi har lært gjennom uka. Så pakker vi sammen, forlater middelalderen og tar turen ned til Stiklestad Nasjonale Kultursenter og spiser pizza.

Målgruppe:  7. – 10. trinn
Antall: Maks 36 elever. Min 20 elever. To voksenpersoner må være med.
Varighet:  Tre overnattinger. Ankomst før lunsj dag en, avreise etter lunsj dag fire. (To overnattinger er mulig. Be om tilbud.)
Pris: 3050,- kr pr elev. To voksenpersoner gratis. Kostpenger for ekstra voksenpersoner. (priser for 2018)
Tidsperiode: Vår og høst etter nærmere avtale
Kontakt: [email protected]
Tlf: 74 04 42 00

Stiklestad Nasjonale Kultursenter takker Kavlifondet for samarbeidet om realisering av dette leirskoletilbudet.