Spelhistorie

Stykket er en blanding av fri dikting og historiske hendelser bygget på Snorres kongesagaer.


Blant annet er det skapt en intrige om en «utburd» – et vannskapt barn som ble satt ut i skogen for å dø. Denne utburden er kilde til konflikt mellom kone og mann, og den har skapt psykiske problemer for datteren Gudrun. Vi tar del i forberedelsene til selve slaget gjennom scener fra tunet på gården.

Initiativtakeren – lensmann Jon Suul
Lensmann Jon Suul var initiativtaker til Spelet om Heilag Olav. Den opprinnelige idéen var å få til et grensestemne i Sul. Disse planene ble endret, mye fordi stemneplassen på Stiklestad med friluftscenen ble en realitet. Slik fikk vi et olsok-festspel på Stiklestad, med urpremiere den 29. juli 1954.

Forfatteren – Olav Gullvåg
«Verdølane har rett til å føre Spelet fram utan honorar til meg» sa idealisten Olav Gullvåg da han ga Spelet til innbyggerne i Verdal. Det er ikke mange norske diktere som har vist så sterk personlig interesse for sagamotiv som Olav Gullvåg, og få har fått så gode resultater ut av historiske emner som han.

Olav Gullvåg ble født i Trondheim i 1885, og vokste opp i Klæbu. Han startet yrkeskarrieren sin som kontorist. Senere ble han journalist og redaktør av «Norig» og «Gula Tidend». Fra og med 1929 levde han av å være forfatter. Gullvåg døde i 1961.

Komponisten – Paul Okkenhaug
Paul Okkenhaug er mest kjent for musikken til Spelet om Heilag Olav. Han har også skrevet orkesterverk, kammermusikk, romanser og sanger for kor, komposisjoner for orgel og klaver, dessuten teatermusikk.

I tillegg til å være komponist var Okkenhaug også organist. Dessuten samlet han inn tradisjonsmusikk fra distriktet, og han var en viktig pådriver og inspirator for musikklivet i regionen. Paul Okkenhaug døde i 1975.

Hærmannsforbundet
Norsk Hærmannsforbund av 29. juli 1995 er den formelle betegnelsen på Stiklestadhæren. Som hærmann er man automatisk medlem av hærmannsforbundet, den største gruppen av frivillige i Spelet.
Kan du tenke deg innholdsrike og spennende dager på historisk grunn? Se www.haeren.no.

as13