Langhuset

Langhuset på Stiklastadir. Dette var høvdingens arena. Langhuset brukes til formidling av politiske, religiøse og kulturelle samfunnsforhold i tida før slaget på Stiklestad.

Langhuset, 7­-8 meter bredt og 36 meter langt, som har en gildehall i den ene enden og en boligdel i den andre. Bygningen er konstruert, utrustet og innredet slik man antar at et langhus fra overgangen mellom vikingtid og middelalder kunne se ut. Kunnskapen som ligger til grunn for bygningskonstruksjonen er basert på arkeologiske funn, historiske kilder og på kunnskap om hvordan eldre middelalderbygninger var konstruert. Stavkirkene har vært viktige kunnskapskilder i dette arbeidet. Utskjæringene er i hovedsak kopier basert på arkeologiske funn, og dekoren er typisk «Jellingstil», en førkristen dekorstil dominert av dyreornamentikk. Mye av formidlingen skjer gjennom selskapelighet i flotte og eksotiske omgivelser, og gjennom leirskole og andre tilbud til skoleelever.

EN SMAK AV VIKINGTID

Bli med inn i det flotte langhuset på
middelaldergården Stiklastadir. Sitt i høvdingens høgsete i gildehallen og hør om hans rolle som dsc_1093politisk og religiøs leder i tida før 1030. Dere får smake den tids handmat og vårt eget Stiklastadir- øl. En flott historisk opplevelse og som f. eks en aperitiff før middag! Kan også gjennomføres på engelsk og tysk.

Antall: 10 – 90 personer Varighet: Ca. 1 time
Inkludert: Handmat og øl

VIKING FOR EN DAG

Periode: Juni – August.

På gården Stiklastadir får du ta steget tilbake i tida, og leve og leike med formidlere som hjelper til med å få tankene og fantasien til å fly. Mens barna kler viking og barnseg ut for å leike selve slaget, kan de voksne se og lære hvordan livet var på denne tida. Lær bl. a slå med ildstål, skyte pil og bue eller kanskje du vil prøve deg som arkeolog? I tillegg byr folkemuseet på mange aktiviteter for små og store. Les mer om våre storslåtte historieopplevelser på www.stiklestad.no.

Familiepakke: overnatting for inntil 2 voksne og 3 barn
Inkluderer: overnatting, frokost og inngang Stiklestadsommer med daglige aktiviteter
Pris: kr. 1750,-

VIKINGGILDE PÅ STIKLASTADIR  

Høvdingen Kolbjørn Gunnarson inviterer til gildefest (eller jolefest) i langhuset på Stiklastadir. Her blotes det og ofres det til gudene som har gitt s3_2han en frisk og sterk sønn. Høvdingen viser sin storhet i form av en bugnende buffet med den tids varme og kalde retter, øl og vin i en eventyrlig atmosfære. Hans søster Inga er også kommet tilbake på gården og hjelper han denne kvelden, muligens har hun noe uoppgjort med sin bror.

Antall: 25 – 90 personer Varighet: Ca. 3 timer
Inkludert: Buffet med varme og kalde retter samt desserter. 4 enheter vin/øl. Alkoholfritt alternativ.
Gildet kan gjennomføres med enklere varmmat og dessert på buffet med 3 enheter drikke inkl.

VIKINGTEVLING PÅ STIKLASTADIR La høvdingen på Stiklastadir lede dere gjennom slaget Gilde pŒ Stiklestad Foto: Leif Arne Holmemellom kongshæren og bondehæren, men denne gangen som vennskapelig kappestrid. Her får dere prøve aktiviteter som for eksempel bueskyting, øksekasting, tautrekking, kunnskapskonkurranse, rævkrok og andre morsomme leiker. Still opp til slag og få brukt både kropp og hode! Handmat og øl kan serveres underveis.

Antall: 20- 100 personer
Varighet: Ca. 2 timer