Ståle Gerhardsen er årets olsokkunstner

Trondheimskunstneren ønsker å vekke interesse på Stiklestad.

Trondheimskunstneren ønsker å vekke interesse på Stiklestad.

Direktør Anne Marit Mevassvik og Ståle Gerhardsen avduket årets tema: Våken.

En årvåken Ståle Gerhardsen gjør seg stadig gjeldende på nye arenaer. Han har gitt ut flere bøker, designet sin egen smykkekolleksjon, blitt kåret til årets trønderske designer, blitt nominert til årets trønder, men er først og fremst etablert som en anerkjent kunstner som har holdt flere separatutstillinger det siste året. Til sommeren kommer han til Olsokdagene på Stiklestad som årets olsokkunstner. Selv gleder kunstneren seg så mye at han har hatt flere våkenetter. Noe som gjenspeiles i det første kunstverket han allerede har laget til sommerens utstilling, et verk som tar utgangspunkt i temaet for Olsokdagene 2019: «Våken».

«Du må ikke sove»
En av de mest kjente historiene fra Olav den helliges saga, handler om en drøm. På vei til Stiklestad falt kongen i søvn og i drømme så han en stige til himmelen, et frempek mot skjebnen som ventet. Så, plutselig, ble kongen revet ut av drømmeland. Fienden nærmet seg. Olav måtte våkne.

– Jeg synes temaet er veldig godt og relevant. Jeg har lenge jobbet med det å se hverandre, nestekjærlighet og årvåkenhet. Jeg kommer til å leke med temaet på alle mulige måter jeg kan komme på. Alvor og humor, hånd i hånd. Det første jeg gjorde var å male bildet «Du må ikke sove», som er basert på Arnulf Øverlands dikt med samme navn, forteller kunstneren.

«Du må ikke sove» er første kunstverket Ståle Gerhardsen har laget til årets olsokutstilling.

Trondheimskunstneren, som har fått et internasjonalt publikum gjennom sosiale medier og selger over hele verden, ble like før jul nominert til årets trønder i NRK og Adresseavisens store, årlige kåring. «Kunsten hans minner både barn og voksne om å ikke slutte å leke, men bevare barnet og nysgjerrigheten i oss. Ståle virker langt utover Trøndelag og Norge og har hatt en kapasitet man mister pusten av å prøve å følge med på. Han fortjener virkelig denne æren i år. Verden har blitt så kald og kynisk, og Ståle er den rake motsetningen», sto det i nominasjonsteksten.

Hoppe etter Wirkola
– Det å bli spurt om å bli olsokkunstner var en skrekkblandet fryd. Jeg tvilte (i ca sju sekunder) på om jeg turde å takke ja, men ville ikke la denne muligheten gå fra meg. Det er med største ydmykhet jeg har tatt på meg hoppskiene. Dette er jo litt som å hoppe etter Wirkola i et hopprenn der alle utenom du heter Wirkola. Store sko å fylle, men jeg er ekstremt klar for oppgaven og gleder meg til å lage og lande utstillingen, forteller en opprømt kunstner.

– Vi har vært oppmerksom på ham lenge, og vi gleder oss veldig til årets utstilling. Han er en litt annerledes olsokkunstner enn det vi har hatt tidligere, en kunstner som utmerker seg gjennom sin lekenhet og sitt mangfold av uttrykk. Det blir veldig fint å kunne presentere kunsten hans her, sier Anne Marit Mevassvik, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hun er glad for at kunstneren allerede nå bobler over av kreativitet knyttet til årets tema.

– Våken et begrep med  relevans for alle tider. Hva vil det si å være våken? Hva innebærer det i eget liv? Hva innebærer det på samfunnsnivå? I løpet av årets festival ønsker vi å utforske dette temaet i fortid, nåtid og fremtid og gjennom blikket til de mange ulike bidragsyterne til Olsokdagene, avslutter Mevassvik.